IHON SUOJAUSTA VAHVISTAVA HOITORUTIINI

IHON SUOJAUSTA VAHVISTAVA HOITORUTIINI

Nyt jos koskaan on hyvä aika vahvistaa ihomme suojausta.

Kaupallinen yhteistyö Esse Probiotic Skincare Finland

Probiooteista on tullut ihonhoidossa trendi, ja hyvä niin! En tosin usko, että kyseessä on ohimenevä huuma. Probiootit ihonhoidossa ovat tulevaisuuden ihonhoitoa ja ne ovat tulleet jäädäkseen. Ja kun nyt puhutaan probioottisesta ihonhoidosta ja hoitotuotteista, täytyy puhua alan kiistattomasta pioneerista eli Etelä-Afrikkalaisesta Esse Probiotic Skincaresta.

Essen tuotteet pohjautuvat tieteelliseen tutkimukseen elävien probioottimikrobien vaikutuksesta ihoon. Sarjan tuotteet ravitsevat ihoa sille hyödyllisillä mikrobeilla, jotka taistelevat ihon ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavia mikrobilajeja vastaan sekä prebiooteilla, jotka auttavat parantamaan ihon rakennetta, sävyä ja yleistä kuntoa. Probioottien ja prebioottien lisäksi tuotteissa käytetään luomulaatuisia kasviöljyjä ja -uutteita, jotka ravitsevat ihoa ja tukevat sen luonnollisia toimintoja.

Kaikkien Essen tuotteiden pH-arvo on tasapainotettu 4-5 välille. Essen hoitotuotteiden raaka-aineissa on otettu myös huomioon kokonaisuuden vaikutus ihon mikrobiomille. Tämä tarkoittaa muun muassa huolellisesti valittuja tuotteissa käytettyjä säilöntäaineita ja pinta-aktiivisia aineita, sillä ei ole täysin yhdentekevää millaisten ainesosien kanssa probiootit yhdistetään. Essen perustaja Trevor Steyn on orgaanisen kemian maisteri ja osaaminen Essen taustalla on vailla vertaa.

Selvitetään alkuun muutama usein kuultu termi, joista on erityisen hyvä olla kartalla.

Ihon mikrobiomi

Ihon mikrobiomi eli normaalifloora tarkoittaa siinä eläviä lukuisia pieneliöitä eli mikrobeja. Mikrobeja ovat bakteerit, sienet ja virukset. Kun puhutaan ihon mikrobiomista, tarkoitetaan ihossamme olevaa mikrobikantaa eli kaikkia niitä eri mikrobilajeja, joita siinä esiintyy. Mitä enemmän erilaisia mikrobeja ihossamme on, sen parempi. Mitä enemmän iholle hyviä ja hyödyllisiä mikrobeja ihomme mikrobiomissa on, sen parempi.

Ilman mikrobeja iho ei kykene sen perustoimintoihin. Pelkästään ihomme ei ole riippuvainen siinä elävistä mikrobeista, vaan koko elimistömme toiminta on riippuvainen mikrobeista. Mitä enemmän meissä elää erilaisia mikrobeja tasapainossa, sitä terveempiä olemme. Ihmisen mikrobeista noin 20 % sijaitsee ihossa ja noin 30% vatsassa ja suolistossa - eli ihon mikrobiomin osuutta kokonaisuuteen ei tule missään tapauksessa vähätellä. Ihon mikrobit ovat pääroolissa ihon immuunipuolustuksessa.

Essen ihonhoitoperiaate on ihon mikrobiomin osalta simppeli; sen tarkoitus on luoda iholle ympäristö, joka suosii hyödyllisten mikrobien kasvua. Ihon kuntoon vaikuttaa siis ihon mikrobiomin sisältö (millaisia mikrobeja siinä on) ja monimuotoisuus (kuinka paljon erilaisia hyviä mikrobeja siinä on).

Jos yksittäiset mikrobilajit pääsevät enemmistöön, voi se johtaa erilaisiin ihon epätasapainotiloihin ja iho-ongelmiin, kuten akneen, rosaceaan tai atopiaan. Mikrobiomi vaikuttaa myös ihon ikääntymiseen. Immuunipuolustuksen lisäksi mikrobit osallistuvat myös tärkeisiin toimintoihin iholla, kuten hyaluronihapon ja maitohapon tuottamiseen. Ihon monipuolinen ja tasapainoinen mikrobiomi on siis yhtä kuin vahva, nuorekas ja terve iho.

Ihon suojabarriääri ja hydrolipidikalvo

Ihon tärkeimpiä perustehtäviä on suojata elimistöä ulkoisilta haittatekijöiltä, kuten bakteereilta ja muilta haitallisilta aineilta. Terveen ihon pinta on kuin tiilimuuri, jonka ohi eivät haitalliset mikrobit tai ilmansaasteet pääse. Suojaavasta ominaisuudesta puhutaan usein termillä ihon suojabarriääri.

Mikrobien läpipääsyltä suojan antaa ihon hydrolipidikalvo, joka myös estää bakteerien lisääntymistä. Hydrolipidikalvosta käytetään myös nimeä happovaippa sillä sen pH-arvo on hapan. Hapan pH luo hyödyllisille mikrobeille suotuisan kasvuympäristön. Lisäksi hapan pH ylläpitää ihon entsyymitoimintaa, jolla on tärkeä rooli esimerkiksi ihon uusiutumisprosessissa. Hydrolipidikalvo koostuu muun muassa vedestä, hiestä ja ihotalista.

Hydrolipidikalvon tehtävä on siis suojella ihoa, mutta jos sen kemiallinen rakenne muuttuu, se ei anna iholle riittävää suojaa. Kun suojakerros heikkenee, iho on arempi ulkoisille haittatekijöille. Yksi hydrolipidikalvoa selvästi heikentävistä tekijöistä on liian voimakas pesuaine. Yleensä tästä haitasta puhutaan kasvojen pesun yhteydessä, mutta tähän maailman aikaan on syytä miettiä myös käsien ihon mikrobiomia ja toimivaa hydrolipidikalvoa.

Terveellä iholla on ihanteellinen kosteustasapaino ja happovaippa ja se pystyy suojaamaan kehoa ulkoisilta tunkeilijoilta. Ihon pH:n tulisi siis olla lievästi hapan ja liian emäksisillä tuotteilla sille voi tehdä suurtakin haittaa. Kun suojabarriääri on vaurioitunut, ilmenee se iholla erilaisina tulehduksina, kireytenä ja kuivuutena, punoituksina, kosteusköyhyytenä, kutinana ja esimerkiksi aknen lisääntymisenä. Myös atooppisen ihottuman kanssa heikentynyt ja ohentunut hydrolipidikalvo kulkee käsi kädessä.

Probiootit

Lyhykäisyydessään probiootin määritelmä kuuluu: probiootti on elävä mikrobi, jolla on terveyshyötyjä.

Probioottien vaikutuksista tulee jatkuvasti uutta näyttöä niin suoliston ja vatsan kuin ihomme hoidossa. Yhteys suoliston ja ihon välillä on jo löydetty ja todettu - suoliston huono mikrobikanta on usein iho-ongelmien yksi taustatekijöistä. Sisäisesti otetut probiootit vaikuttavat ihon kuntoon sitä parantaen. On myös olemassa jo tutkimuksia, joissa iholle laitetut probiootit vaikuttavat suolistoon, eli hyöty näyttäisi kulkevan myös toiseen suuntaan. Hyötysuhteen tutkimusten parissa saa kulumaan aikaa, jos aihe kiinnostaa.

Probiootit muokkaavat ja vahvistavat ihoa, jotta iho pystyy puolustautumaan sille haitallisia mikrobeja vastaan ja vähentämään niiden ihoa ikäännyttäviä vaikutuksia. Probiootit vahvistavat ihon suojatoimintoja ja sitä kautta vähentävät herkkyysreaktioita. Ne auttavat kosteuden sitomisessa ihoon ja hidastavat ihon ennenaikaista vanhenemista. Ne myös auttavat sellaisten bakteerien tuottamisessa, jotka muodostavat hyaluronihappoa ja maitohappoa eli ihon luonnollisia kosteuttajia.

Erityisesti herkästi reagoiva, ailahtelevainen tai muuten vain epätasapainoisen tuntuinen iho hyötyy varmasti probiooteista. Atooppisen ihon, aknen, rosacean tai vaikka perioraalidermatiitin kanssa kamppailevan kannattaa ehdottomasti kääntyä Esse-kosmetologin puoleen ja kokeilla probioottisia ihonhoitotuotteita.

Prebiootit

Myös prebioottien määritelmä on lyhyt ja ytimekäs: ne ovat hyvien probioottien ja bakteerien ravintoa. Prebiootit luovat ihanteelliset olosuhteet probiooteille, tukevat niiden toimintaa ja vaikutusta, joten ihonhoidossa onkin hyvä käyttää tuotteita, jotka sisältävät molempia.

DSCF2296-2.jpg

IHON SUOJAUSTA VAHVISTAVA HOITORUTIINI ESSELLÄ

Tänä syksynä kiehtoo ihonhoitorutiini, jossa ei ole paljon vaihtelua vaan muutama oikeasti hoitava, lempeän tehokas ja ihoa vahvistava hoitotuote. Minimalistisella rutiinilla voi ja usein saavuttaakin hyvän lopputuloksen.

Probiotic Serum

Kuuluisimpia Essen tuotteita on Probiotic Serum, sillä se sisältää eläviä probioottimikrobeja, jotka pystyvät lisääntymään iholla parantaen ihon bakteerikantaa. Yksi millilitra seerumia sisältää yli miljardi elävää probioottimikrobia! Probioottimikrobit aktivoituvat tullessaan kosketuksiin iholla olevan kosteuden kanssa, joten seerumi tulisi levittää vielä kasvovedestä kosteille kasvoille. Kun probiootit ovat aktivoituneet, ne auttavat ihoa korjaamaan epätasapainotiloja ja vahvistavat ihon suojabarriääriä tehden ihosta kiinteämmän ja täyteläisemmän.

Öljypohjaisen seerumin sisältämä Lactobacillus-bakteeri tuottaa ihossa maitohappoa, joka sitoo ihoon kosteutta, pitää ihon pH:n happamana ja suojaa haitallisilta bakteereilta. Lisäksi se on mukana hyaluronihapon tuotannossa - kuten todettu bakteerikannalla on oleellinen vaikutus ihon kosteuspitoisuuteen. Iho on hyvin kosteutettu, tasainen, pehmeä ja kuulas seerumin ansiosta. Seerumi rauhoittaa ihoa sekä parantaa sen sävyä huomattavasti. Tämä pullo on joka euron arvoinen.

Seerumi sopii kaikille ihotyypeille. Se on lähtökohtaisesti tarkoitettu noin 40-vuotiaalle ja sitä vanhemmalle iholle, mutta myös nuorempi iho voi käyttää sitä kuuriluontoisesti. Näin olen 33-vuotiaana toiminut itsekin. Käytä seerumia iltaisin noin viikon ajan. Vähennä sitten käyttöä joka toiseen päivään viikon ajaksi. Sen jälkeen jatka seerumin käyttöä ylläpitohoitona 1-2 kertaa viikossa. Pullo on riittoisa ja pari painallusta riittää koko kasvoille ja kaulan alueelle.

DSCF2372-2.jpg

Eye Contour Cream

Eye Contour Cream on ensisijaisesti tarkoitettu liikapigmentaatiosta kärsivän silmänympärysihon ja tummien silmänalusten hoitoon. Voiteen sisältämä päivänkakkarauute vaalentaa tummia silmänalusia hillitsemällä tyrosinaasientsyymin toimintaa, joka vastaa ihon pigmentin muodostumisesta. Voide oikeasti toimii silmänympärysihon sävyä kirkastaen.

Albiz-uute voimistaa ihoa vahvistamalla herkkiä verisuonia ja ehkäisemällä hiussuonten rikkoutumisen herkällä ja ohuella silmänympärysiholla. Uute myös vähentää turvotusta silmien ympärillä sekä silottaa juonteita ja ryppyjä. Voide sisältää runsaan määrän hyaluronihappoa, jolla on iholle kosteutta sitova ja heti ihoa täyteläistävä vaikutus.

Voide sisältää probiootteja ja prebiootteja, joten suojaava ja vahvistava yhdistelmä on täydellinen.

Sopii hyvin herkälle silmänympärysiholle. Ei ole aktivoinut silmieni ympärillä olevaa perioraalidermatiittia vaan päinvastoin, tuntunut aina rauhoittavan sitä jos yksittäisiä näppyjä on jostain muusta ärsytyksestä syntynyt. Voide on täyteläinen, mutta soveltuu hyvin meikin alle. Pieni määrä riittää ja pullo on todella riittoisa.

DSCF2395-2.jpg

Protect Oil

Tämä onkin aivan erityinen kasvoöljy.

Protect Oilin teho perustuu ximeniaöljyyn, jolla on kyky muuntua ihoa suojaavaksi polymeeriksi kun iho altistuu UV-säteille ja vapaille radikaaleille. Ximeniaöljy muodostaa iholle suojaavan kerroksen, jolloin se suojaa ihoa tehokkaasti ulkoisilta stressitekijöiltä. Öljy myös parantaa ihon mikroverenkiertoa ja edistää siten ihon hapen- ja ravinnonsaantia. Öljy sisältää myös C- ja E-vitamiinia sekä monelle ihotyypille erityisen hyvin sopivaa auringonkukkaöljyä. Koska öljyn päätehtävä on ihon suojaaminen, tätä öljyä kannattaa suosia erityisesti päiväkäytössä.

Öljyn tuntuma iholla on aika erilainen kuin muissa kasvoöljyissä. Se imeytyy hyvin ja jättää iholle samettisen pinnan, ei niinkään öljymäistä kiiltoa. Öljy sulautuu meikin alle todella hyvin.

Öljy sopii erityisen hyvin herkälle iholle ja se kuuluukin Essen Sensitive -ihonhoitolinjaan. Sopii hyvin kaikille ihotyypeille, jopa rasvoittuvalle iholle. Tuoksu on miedosti vaniljainen.


Erityisesti tänä syksynä kaikki yllämainitut tuotteet kannattaa hieroa lopuksi kunnolla käsiin vahvistamaan käsien ihon hyvää suojausta.

DSCF2319-2.jpg

LISÄÄ PROBIOOTEISTA BEAUTY SNACKS PODCASTIN JAKSOSSA, JOSSA VIERAANANI ON ESSEN PERUSTAJA TREVOR STEYN SEKÄ KOKONAISVALTAISEN IHONHOIDON ASIANTUNTIJA MARIA VARON JA ESSE-KOSMETOLOGI JA KOULUTTAJA JOHANNA JOUTSENNIEMI.

PODCAST LÖYTYY SPOTIFYSTA JA APPLEN PODCAST SOVELLUKSESTA SEKÄ TÄÄLTÄ.

words & photos Eevis Liedes

*All products in this post were gifted PR samples as part of this collaboration


Related posts


PARHAAT VARTALOVOITEET SYKSYYN + SUIHKUÖLJY

PARHAAT VARTALOVOITEET SYKSYYN + SUIHKUÖLJY

ALKUSYKSYN LUOTTOTUOTE: SAVINAAMIO

ALKUSYKSYN LUOTTOTUOTE: SAVINAAMIO