HORMONAALISEN AKNEN HOITOVINKKEJÄ

HORMONAALISEN AKNEN HOITOVINKKEJÄ

Hormonaaliset epätasapainotilat ihossa ja aikuisiän akne ovat yleistyneet selkeästi. Juttelen aiheesta Beauty Snacksin uusimman kauden toisessa jaksossa ihonhoidon asiantuntijan kanssa. Tässä artikkelissa on koottuna parhaat hoitovinkit ja tuotteet epäpuhtaalle ja oikuttelevalle iholle.

Kursivoidut tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, *merkityt PR-tuotteita

Monesti aknen ajatellaan olevan teini-iän ongelma ja siksi varmasti moni yllättyykin perinpohjaisesti jos iho alkaa oikutella vasta selvästi aikuisiällä. Akne voi puhjeta mille tahansa ihotyypille ja teini-ikänsä täysin näpyttömänä viettänyt voi saada finnit riesakseen vasta aikuisiällä. Aknea esiintyy aikuisiässä noin 25-50 -vuotiailla koko ajan yhä enemmän. Taustalla voi olla monia eri tekijöitä ja siksi syyllisen jäljittäminen voi olla hankalaa ja aikaavievää. Tavallisen aknen ja hormonaalisen aknen erottaminen keskenään on vaikeaa, mutta ikä muutosten puhkeamiselle on yleensä selkein viite. Tyypillisin aika hormonaalisen aknen tai ylipäätään hormonaalisen epätasapainotilan puhkeamiselle naisilla on kolmenkymmenen molemmin puolin.

Hormonaalisen aknen tai epäpuhtauksien taustalta löytyy hormonaalinen epätasapainotila. Moni lopettaa e-pillerit 25-35 -vuoden iässä, jolloin iho voi herkästi reagoida kehon hormonitoiminnassa tapahtuviin muutoksiin. Hormonaalisen ehkäisyn aloittaminen, vaihtaminen tai lopettaminen voivat olla syitä hormonaalisen aknen puhkeamiselle. Myös raskausaikana tai imetyksen yhteydessä kasvoille voi tulla hormooneista johtuvia muutoksia.

Myös suoliston kunnolla on todistetusti vaikutuksia kasvojemme ihoon. Taustalla voi olla ongelmia ruokavaliossa. Monesti kriittiset katseet kohdistuvat runsaasti sokeria ja hiilihydraatteja sisältävään ruokavalioon. Sokeripitoinen ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio kohottavat insuliinin tasoa kehossamme. Insuliini linkittyy myös stressiin, jolla on myös suuri merkitys aknen puhkeamisessa. Stressi heikentää suoliston ja ruoansulatuksen toimintaa. Ruokavaliossa myös maitotuotteita ja viljoja kannattaa rajoittaa aknen ollessa pahimmillaan.

Aknella on todettu olevan todella suuri vaikutus myös mieleemme. Iho-ongelmat aiheuttavat monelle ahdistusta, huonnommuuden tunteita, huolta, ärtymystä, lisääntyneitä ulkonäköpaineita ja voimakkaimmillaan jopa masennusta. Noidankehä ihon huonon kunnon, stressin, suoliston ja mielen välillä on vaikea katkaista, sillä kaikki vaikuttavat toisiinsa. On siis hyvin tärkeää hoitaa ihoaan kokonaisvaltaisesti, pelkästään ulkoisesti iholle laitettavat tuotteet tai lääkärin iho-ongelmiin määräämät lääkkeet harvoin ratkaisevat ongelmia pitkäaikaisesti.

Lisääntyneet hormonaaliset epäpuhtaudet eivät aina tarkoita aknea. Iho voi olla selkeästi epätasapainotilassa, mutta vaikka iholla yhtäkkiä esiintyisikin useampia epäpuhtauksia, kyseessä ei aina ole akne. Hormonaalisissa ihomuutoksissa yhteydessä kannattaa aktiivisesti olla ihotautilääkäriin, kokeneeseen kosmetologiin ja myös omaan gynekologiin.

KUUNTELE UUSIN JAKSO BEAUTY SNACKS PODCASTISTA, JOSSA KOKONAISVALTAISEN IHONHOIDON ASIANTUNTIJA MARIA VARON VASTAA KYSYMYKSIINNE HORMONAALISISTA IHO-ONGELMISTA.

HIVENAINEITA, VITAMIINEJA JA RIITTÄVÄÄ KOSTEUTUSTA

Akneen on linkitetty puutoksia muun muassa sinkistä, foolihaposta, kuparista ja seleenistä. Tarkkaa tutkimustietoa siitä, onko puutos olemassa ennen aknen syntymistä vai muodostuuko puutostilat vasta aknen puhkeamisen jälkeen ei vielä ole, mutta fakta on, että lisäravinteilla voi tukea aknen hoitoa. Myös akneen suositeltavissa ihonhoitotuotteissa toistuvat hivenaineet, vitamiinit, tehokkaat kosteuttajat ja hyvät rasvahapot.

Novexpert -sarjalta on olemassa akneihon hoitoon kokonainen Trio-Zinc -linja, jonka teho perustuu sinkkiin. Sarjalta löytyy myös magnesiumiin perustuvia hoitotuotteita, joista magnesiumsuihke * on yksi linjan tähtituotteista. Magnesium soveltuu todella hyvin herkälle iholle ja sopii niin aknen, rosacean kuin perioraalidermatiitin hoitoon. Magnesiumsuihketta suihkutellaan kasvoille puhdistuksen jälkeen kosteuttamaan ihoa ja palauttamaan iholle oikean pH-arvon. Iho on suihkeen jäljiltä pehmeä ja tasapainoisempi.

MAHDOLLISIMMAN HELLÄVARAINEN PUHDISTUS

Niin tavallisen kuin hormonaalisenkin aknen hoidossa tärkeintä on puhdistaa ihoa mahdollisimman hellävaraisesti. Ihossa on tärkeä säilyttää hyvä kosteustasapaino, joten tärkeiksi hoitovaiheiksi nousevat hyvä kosteutus, mutta myös hellävarainen puhdistus, jolloin iholta ei tule riisuneeksi liikaa rasvaa ja kosteutta.

Neal’s Yard Remediesin uuden Sensitive ihonhoitolinjan misellivesi on erinomainen puhdistustuote oikuttelevalle iholle. Misellivedellä voit puhdistaa myös silmämeikin ja jopa vedenkestävä ripsari irtoaa helposti! Misellivesi rauhoittaa ja kosteuttaa ihoa ja sopii hyvin ärtyneellekin iholle. Miselliveden sisältämä hyaluronihappo sitoo iholle kosteutta ja kaurauute rauhoittaa ja tasapainottaa ihoa. Tuote on täysin hajusteeton.

DSCF8661.jpg

KUORIVAT HOITOVEDET

Epäpuhtaalle iholle kannattaa tehdä säännöllisesti kuorinta, jotta kuollut ihosolukko varmasti irtoaa ihon pinnalta eikä haittaa ihon luonnollista aineenvaihduntaa. AHA- ja BHA -hapot auttavat ihohuokosia pysymään puhtaana ja puhdistavat huokosia ylimääräisestä liasta ja talista. Hoitovesi on helppo keino kuoria ihoa säännöllisesti. Hoidossa voi keskittyä vain epäpuhtaille alueille tai hoitaa koko kasvojen ihoa. Kasta vanulappu hoitoveteen ja pyyhi koko kasvojen iho tai ne alueet, joilla epäpuhtauksia esiintyy aina ihon puhdistuksen jälkeen.

REN Clean Skincaren Clarifying Toner on ihoa kuoriva kasvovesi, joka on tarkoitettu epäpuhtaalle ja rasvoittuvalle iholle. Hoitovesi on sekoitus luonnollisesti salisyylihappoa sisältävää pajunkuoriuutetta sekä sitruunasta, ananaksesta ja viinirypäleestä saatavia ihoa uudistavia ja kirkastavia hedelmähappoja.

Ihonhoidossa on viime aikoina nähty muun muassa kuparia ja kultaa, mutta nyt on selkeästi hopean vuoro, sillä sitä pomppaa esille ihonhoitotuotteissa yhä enemmän. Hopea tuhoaa bakteerien rakenteita ja estää niitä lisääntymästä. Omoroviczan SIlver Skin Tonic sisältää sarjalle tyypillistä mineraalirikasta lähdevettä, ihon tekstuuria siloittavaa niasiiniamidia, ihohuokosia puhdistavaa salisyylihappoa ja bakteereita tuhoavaa kolloidista hopeaa.

DSCF8682.jpg

TEHOKASTA KOSTEUTUSTA JA TÄSMÄAPUA SEERUMISTA

Hormonaaliset epätasapainotilat voivat vaikuttaa myös ihon kuivumiseen tai vastaavasti rasvoittumiseen. Erilaiset hormonivalmisteet vaikuttavat monesti joko ihoa kuivattavasti tai talintuotantoa lisäävästi. Ihossaan voi siis huomata selkeitäkin eroja pillereiden aloittamisen, vaihtamisen tai lopettamisen yhteydessä. Myös raskaudesta ja imetyksestäkin voi aiheutua muutoksia ihotyyppiin. Nämä muutokset ovat usein ohimeneviä.

Tärkeää on säilyttää ihossa hyvä kosteustasapaino, sillä hyvin kosteutettu iho on tasapainoinen ja vahva. Essen hyaluronihapposeerumi * sopii hyvin myös ärtyneelle ja epätasapainoiselle iholle. Öljytön hyaluronihapposeerumi tasoittaa ihoa ja vahvistaa sen mikrobiomin toimintaa. Koostumukseltaan kevyt seerumi imeytyy nopeasti ja auttaa muita ihonhoitotuotteita imeytymään iholle paremmin.

Jos iho on selkeästi rasvainen epäpuhtauksien lisäksi, voi koko kasvoille tai paikallisesti käyttää talintuotantoa kontrolloivaa Muktin Blemish Control -seerumia *. Seerumi on sekoitus ihoa puhdistavia, rauhoittavia ja tasapainottavia ainesosia, jotka hillitsevät epäpuhtauksia, mutta eivät kuivata ihoa. Käytä seerumia hoitoveden jälkeen, ennen kosteusvoidetta.

DSCF8692.jpg

IHON VASTUSTUSKYKYÄ LISÄÄVÄ KOSTEUSVOIDE

Akneen on yhdistetty myös puutos hyvistä omega-rasvahapoista kehossa ja ihossamme. Kosmetologin kanssa voi jutella jos iholle olisi hyötyä Essen Omegavoiteista, joita käytetään kuuriluontoisesti vahvistamaan ihon omaa vastustuskykyä. Omega-rasvahapoista on hyötyä myös tulehtuneen ihon hoidossa, joten voidetta voi käyttää myös aknen ollessa ärhäkimmillään. Voiteeseen lisätyt prebiootit vahvistavat ihon tervettä mikrobitasapainoa. Normaalille ja sekaiholle omegavoiteista hyvin sopii Deep -voide *. Pakkaus sisältää viisi pientä purkkia, joista yksi purkki kestää aamuin illoin käytettynä noin viikon. Pakkauksesta muodostuu kokonaisuudessaan noin kuukauden kuuri.

VAHVISTA IHOA KASVOÖLJYLLÄ

Kasvoöljyä kavahtaa moni kun iho tuntuu rasvaiselta tai siinä on lisääntyneesti finnejä, mutta huoli on turhaa. On tärkeää valita oikea öljy kasvoille silloin kun iholla on hormonaalisia finnejä tai aknea, mutta onneksi valikoimissa on paljon epäpuhtaalle iholle sopivia öljyjä. Bybin erilaiset Boosterit ovat täydellisiä herkälle tai herkästi reagoivalle iholle, sillä niiden ainesosaluettelo on niin riisuttu. Buriti Booster * esimerkiksi sisältää 100% kylmäpuristettua buritiöljyä. Buritiöljy puristetaan buritipuun hedelmästä ja öljy sisältää runsaasti ihoa tukevia A- ja E-vitamiineja. Buriti on myös hyvä lähde beetakaroteenille, joka on vahva antioksidantti. Betakaroteeni suojaa ihoa tehokkaasti ulkoisilta haittatekijöiltä, jotka heilauttavat ihon tasapainoa entisestään. Antioksidanttien suojaavat ominaisuudet ovat erityisen tärkeitä ihon ollessa epätasapainotilassa.

DSCF8669.jpg

KASVONAAMIOSTA LISÄAPUA

Kasvonaamioista on apua epäpuhtauksien hoidossa, mutta naamioissa huomio kannattaa jälleen suunnata hellävaraisiin naamioihin. Ylimääräistä talia ihosta vetävät savipohjaiset naamiot ovat hyvä vaihtoehto ärtyneelle iholle. Essen Clay Mask sisältää kaoliinia ja bentoniittisavea, jotka imevät itseensä epäpuhtauksia ja likaa. Oliivinlehtiuute parantaa ihon elastisuutta, joten naamion jäljiltä iho on ihanan pehmeä. Oliivinlehtiuutteella on myös ihoa kosteuttavia ominaisuuksia, joten tämän savinaamion jälkeen ihoa ei kiristele lainkaan! Naamiota voi käyttää koko kasvoilla tai vaikka vain paikallisesti.

Antipodesin Aura Manuka Honey Mask * on toinen epäpuhtaan ihon hellävarainen, mutta tehokas luottonaamio. Naamion sisältämä manukahunaja sitoo ihoon runsaasti kosteutta, joten ihon pinta säilyy hyvin kosteutettuna ja pehmeänä. Hunaja on myös antibakteerinen, joten se rauhoittaa tulehtunutta ihoa ja auttaa epäpuhtauksia paranemaan nopeammin. Naamio sisältää myös avokadoöljyä, jossa on runsaasti A-, D- ja E-vitamiineja eli ihon kunnon kannalta välttämättömiä vitamiineja. Tämä naamio on erityisen ihana jos ihosi on kuiva, mutta siinä on silti epäpuhtauksia.

DSCF8687.jpg

Related posts


KEVÄÄN MONITOIMITUOTE: DR.HAUSCHKA BRONZING TINT

KEVÄÄN MONITOIMITUOTE: DR.HAUSCHKA BRONZING TINT

KUIVAN IHON HOITOVINKIT

KUIVAN IHON HOITOVINKIT