EPÄPUHTAUKSIEN TÄSMÄNUJERTAJAT

Esittelyssä epäpuhtauksiin parhaiten tehoavat täsmätuotteet.

DSCF5747.jpg

Sisältää affiliate-linkkejä.

Satunnaiset epäpuhtaudet kuten tukkeutuneet ihohuokoset, mustapäät ja tulehtuneet finnit tuntuvat olevan monen haasteita ihonhoidossa. Törmään monesti työssäni tilanteisiin, joissa jo yhdestä näppylästä ollaan kovin pahoillaan ja epäillään esimerkiksi koko meikin onnistumista punoittavan kohdan vuoksi. Moni myös liioittelee jo muutaman finnin tai ihon rasvoittuvuuden akneksi vaikka totuus olisikin kaukana oikeasta aknesta. Ymmärrän reaktiot oikein hyvin, kyllä kipeä ja tulehtunut finni keskellä poskea tärkeänä päivänä varjostaa tunnelmaa, mutta tärkeintä yksittäisten epäpuhtauksien hoidossa olisi ylilyöntien välttäminen. Älä siis hermostu näpyn kohdalla ja vaihda kerralla tuotteitasi rasvaisen ihon syväpuhdistaviksi tuotteiksi. Voit jopa vain pahentaa tilannetta.

Aknen kaltaisen ihosairauden kanssa suosittelen aina kääntymään hyvän ihotautilääkärin tai kosmetologin puoleen. Myös ihonhoitotuotteilla on aknen hoidossa todella iso rooli, mutta myös ruokavalioon kannattaa silloin kiinnittää paljon huomiota. Tämä artikkeli ei kata hoito-ohjeita akneiholle vaan keskittyy satunnaisten näppyjen hoitoon kotioloissa.

YLEISIÄ SYITÄ SATUNNAISIIN EPÄPUHTAUKSIIN:

Hormonit voivat olla yleinen syy epäpuhtauksien syntyyn. Hormonifinnit ilmestyvät yleensä kasvojen alaosaan kuten poskeen tai leukalinjaan. Välillä finnejä voi ilmestyä myös otsalle, mutta pääsääntöisesti kasvojen alaosa on niin kutsuttua hormonialuetta. Hormoneista johtuvat epäpuhtaudet voivat ilmetä esimerkiksi hormonaalisen ehkäisyn aloittamisen, vaihtamisen tai lopettamisen yhteydessä. Myös muut hormonimuutokset kuten raskaus tai imetys voivat vaikuttaa ihoon. Monesti, toki ei aina, näissä tapauksissa kyseessä on vaihe ja iho voi tasoittua itsestään jonkin ajan kuluttua. Itse kärsin erityisesti näistä hormoneista johtuvista epäpuhtauksista ja saan jokaisista kuukautisista kipeän finnin muistutukseksi kasvoilleni.

Myös ruokavalio voi aiheuttaa satunnaisia epäpuhtauksia. Toisilla suklaa laukaisee yksittäisen finnin, toisen kasvot reagoivat rasvaiseen juustoon, suureen määrään sokeria tai sipseihin. Osalla epäpuhtauden syntyvät juhlaillan jälkeen alkoholista. Näistä epäpuhtauksista ei kannata olla huolissaan. Tällaisiin todella satunnaisiin epäpuhtauksiin lasketaan myös vaikkapa matkustamisesta, eli kuivasta lentokoneilmasta tai sään dramaattisesta vaihtumisesta, johtuvat epäpuhtaudet. Nämä epäpuhtaudet voivat ilmestyä käytännössä mihin tahansa, mutta monesti ne ilmestyvät kasvojen helpommin rasvoittuvalle t-alueelle, eli otsalle, nenään tai leukaan.

Kolmas yleinen syy yksittäisiin satunnaisiin finneihin on ihon huono puhdistaminen. Jos meikkiä ja likaa jää iholle pesusta huolimatta, kannattaa omaan puhdistusrutiiniinsa kiinnittää erityistä huomiota. Toisilla iho reagoi herkemmin uusiin tuotteisiin ja voi tukkeutua vaikkapa uuden kosteusvoiteen kohdalla tai reagoida kesällä aurinkovoiteen jatkuvaan käyttöön. Myös nämä epäpuhtaudet voivat ilmestyä mihin kohtaan kasvoja tahansa.

Omasta kylpyhuoneen kaapista on hyvä löytyä muutama täsmäase finnien nujertamiseen, sillä hammastahnan laittaminen näpyn päälle yön ajaksi ei ole mikään ratkaisu.

TÄSMÄTUOTE #1

Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant *

Salisyylihappo on finnien nujertamisessa ainesosa vailla vertaa. Salisyylihappo avaa tukkeutuneita ihohuokosia ja auttaa liuottamaan niistä talia. Salisyylihappo myös rauhoittaa tulehdusta ja hillitsee bakteerien kasvua iholla. Se tasoittaa myös ihon punoitusta.

Herkästi tukkeutuvalle iholle salisyylihappoon perustuva kuoriva kasvovesi onkin erinomainen hoitotuote. Jos tukkeutumia esiintyy kaikkialla kasvoillasi, pyyhi kasvovedellä kasvot kauttaaltaan. Voit myös käyttää kasvovettä vain yksittäisten finnien päällä tai herkemmin rasvoittuvilla alueilla kuten otsalla, nenällä ja leuassa. Mekaaninen kuorinta ei ole epäpuhtauksien paras ystävä, sillä talitukkeutuman alle kertyy painetta talin runsaasta tuotannosta ja näppylän ympärillä iho on tulehtunut ja on usein siksi myös hyvin herkkä.

Paula’s Choice 2% BHA Liquid Exfoliant on tehokas, mutta toisaalta tarpeeksi mieto liuos, jotta sitä voi käyttää vaikka päivittäin. Happokuorinta herkistää ihoa aina auringolle, joten kasvovettä on hyvä käyttää iltaisin ihon puhdistuksen jälkeen. Muista myös hyvä nyrkkisääntö kaikessa ihon kuorinnassa, useampaa kuorivaa tuotetta ei kannata käyttää rinnakkain!

DSCF5756.jpg

TÄSMÄTUOTE #2

Neal’s Yard Remedies Clarifying Mahonia Skin Gel

Finnin paikallishoito erityisesti epäpuhtauksille tarkoitetuilla hoitotuotteilla on myös suositeltavaa. Finnin päälle tarkoitettu täsmätuote kannattaa levittää puhtaalle iholle, jonka on kuorinut esimerkiksi yllä mainitulla salisyylihapolla. Levitä täsmätuote iholle ennen hoitovesiä, seerumeita tai kasvovoidetta, jotta tuote pääsee vaikuttamaan mahdollisimman tehokkaasti. Parhaimmillaan täsmätuotteet ovat jälleen iltaisin kun iho saa olla rauhassa koko yön. Täsmätuotteita kannattaa kuitenkin käyttää myös päivisin hoitovoiteiden alla.

Neal’s Yard Remediesin epäpuhtauksille tarkoitettu hoitogeeli sisältää runsaan kauttauksen erilaisia yrttiuutteita, jotka rahoittavat tulehtunutta ihoa, nopeuttavat epäpuhtauden paranemista ja tasapainottavat talintuotantoa. Mahonian yrttiuutetta, timjamia, samettikukkaa ja brahmi yrttiä sekä alkoholia sisältävä geeli nujertaa epäpuhtauksia ja auttaa niitä paranemaan. Välillä geeli nujertaa finnin yhdessä yössä, välillä kun kyseessä on sinnikäs yksilö, hoitokertoja tarvitaan muutama, mutta aina geeli selkeästi lyhentää finnin elinkaarta. Geeli myös ehkäisee finnistä toisille herkästi jääviä arpia tai ihon pigmenttimuutoksia.

DSCF5766.jpg

photos & words Eevis Liedes

*PR Sample