SUOSITUKSIA PERIORAALI-DERMATIITIN AIKANA

SUOSITUKSIA PERIORAALI-DERMATIITIN AIKANA

Perioraalidermatiitti eli POD on monelle tuttu ihottuma. Tuotevinkkejä ja hoito-ohjeita kysellään paljon, joten kokosin artikkeliin vinkkejä ja tuotesuosituksia myös omaan kokemukseeni perustuen.

Kursivoidut tuotelinkit ovat affiliate-linkkejä, *merkityt saatuja pr-tuotteita

Suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti on hyvin yleinen ihottuma, joka ilmestyy usein suun ympärille, mutta voi esiintyä kasvojen kaikkien aukkojen eli myös nenän ja silmien ympärillä. Oma kokemukseni ihottumasta on näillä kaikilla alueilla - pisimpään minua kiusasi ihottuma silmien ympärillä, jossa se on myös kaikista kivuliain.

Perioraalidermatiitin tunnistaa pienistä punaisista ja märkivistä näppylöistä. Perioraalidermatiitti voi esiintyä lievänä eli muutamana näppylänä tai voimakkaammin isoina punaisina alueina. Ihottuma-alueet ovat selkeitä, eikä perioraalidermatiitti esiinny koko kasvoilla. Yleensä näpyt ovat oireettomia, mutta kutinaa ja kirvelyä voi esiintyä.

PODin syytä ei kunnolla tiedetä, mutta koska se on yleistynyt selkeästi, on sen syyksi epäilty useampaa eri tekijää. Yleisin ihottuma on 25-50 -vuotiailla naisilla, joten sen ilmestymiseen liitetään esimerkiksi kehon hormonaalisia muutoksia. Naisen kehossa tällä ikähaitarilla tapahtuu yleensä paljon muutoksia jo luonnostaan, mutta PODi voi puhjeta vaikkapa hormoniehkäisyn aloittamisen tai lopettamisen yhteydessä.

On myös jonkin verran näyttöä siitä, että suoliston bakteerikannalla voisi myös olla osuutta asiaan. Pitkään jatkunut stressi ja kehon kuormitus voivat myös olla osatekijöitä. Myös kosmetiikalla on yleensä tekemistä ihottuman kanssa. Jos ihoaan hoitaa liian voimakkailla tuotteilla tai kemikaalikuormitusta on paljon, voi käytetty kosmetiikka olla osasyynä puhkeamiseen. PODi voi puhjeta niin tavallisesta synteettisestä kosmetiikasta kuin luonnonkosmetiikastakin. Monesti ihottuman puhkeaminen on usemman syyn summa.

PODilla tiedetään olevan yhteyksiä esimerkiksi rosacean eli ruusufinnin kanssa. Myös rosacealle on tyypillistä puhjeta naisille ruuhkavuosina ja 30-60 -vuoden välimaastossa. Rosaceaan suoliston huono kunto on pystytty tarkentamaan, ainakin toistaiseksi vielä paremmin kuin PODiin.

Perioraalidermatiittia kannattaa hoitaa kosmetologin tai ihotautilääkärin kanssa. Hellät keinot ovat parhaat hoidon alussa ja osaavan kosmetologin käsiin kannattaa hakeutua mahdollisimman pian. Kaikkia mahdollisia lieviä hoitokeinoja kannattaa aina kokeilla ennen pitkiä lääkekuureja. Jos tilanne kuitenkin lähtee käsistä, voi antibioottikuuri olla tarpeen ja paikallaan. Myös antibioottirasvoista voi olla hyötyä lievemmissä tapauksissa.

Antibioottikuuri tai -voiteet eivät kuitenkaan ole oikotie onneen, sillä ihottuma uusii hyvin herkästi. On siis muutettava esimerkiksi kosmetiikkakäyttäytymistään pysyvästi hillitäkseen PODin uusimista ja mietittävä omaa tilannetta kokonaisvaltaisesti.

DSCF9523-2.jpg

PODILLE SOPIVIA TUOTTEITA KOTIOLOIHIN

Näillä tuotesuosituksillani et paranna PODia, mutta et ainakaan tule ärsyttäneeksi sitä lisää. On kuitenkin hyvä muistaa, että olemme yksilöitä ja ihottumalla on eri vaiheita. Ärtyneimmillään hellillä tuotteilla ei välttämättä tunnu olevan vaikutusta parempaan, mutta kun tilanne on hallinnassa, voi kotonaan käytettävillä tuotteillakin selkeästi huomata ihottuman rauhoittumista.

PODin jyllätessä kasvoilla kaikista tärkeintä on yksinkertaistaa ihonhoitorutiini aivan minimiin. Suosi tuotteita, jotka on tarkoitettu herkälle iholle. Hajusteettomia tai miedosti hajustettuja tuotteita kannattaa myös suosia.

Erilaisten kuorivien happotuotteiden kanssa tulee olla varovainen eikä tulehtunutta aluetta saa kuoria, hapoilla tai mekaanisesti. Voimakkaat tehoaineet ja aktivoivat ainesosat kannattaa tiputtaa pois rutiinista. Myös erilaiset tehohoitavat naamiot tulisi laittaa tauolle.

Tärkeintä ihottuman hoidossa on riittävä kosteutus ja mahdollisimman miedot hoitotuotteet. Tärkeää on myös käyttää samoja tuotteita, eikä jatkuvasti vaihdella. Iho reagoi usein hoitotuotteisiin pienellä viiveellä.

OIKEANLAINEN KAKSOISPUHDISTUS

Iho on puhdistettava huolellisesti, mutta tuotteisiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Ihottuman aikana ihoa ei saa putsata vaahtoavilla tai geelimäisillä putsareilla, tai yleisesti millään sellaisella puhdistusaineella, josta iholle jää kiristelevä tunne. Ihon pinnalla oleva hydrolipidikalvo tulee pitää mahdollisimman tasapainoisena ja iholta sitä suojaavaa talia liikaa irroittavat putsarit voivat tehdä ihottumasta vain pahemman.

PUHDISTUSTUOTTEET ENSIMMÄISEEN VAIHEESEEN ELI MEIKIN POISTOON:

Flow Cosmetics Balm to Milk Cleanser *

Hellävarainen balmipuhdistus, joka muuttuu veden kanssa maitomaiseksi. Todella hellävarainen tuote, joka ei jätä ihoa lainkaan kuivan kiristeleväksi. Balmi sopii hyvin herkälle iholle ja sitä voi käyttää myös silmien ympärillä.

Bybi Swipe Clean

Hellä öljypuhdistus, jolla irtoaa myös vedenkestävä meikki sekä ripsiväri. Ei ärsytä ihoa ja jättää sen pehmeäksi. Sisältää sekoituksen antibakteerisia ainesosia, jotka puhdistavat ihon perusteellisesti ja ehkäisevät tulehdusta. Öljyputsarissa ei ole eteerisiä öljyjä tai hajusteita.

Neal’s Yard Remedies Comfort + Hydrate Micellar Cleanser

Herkälle iholle tarkoitettu misellivesi poistaa tehokkaasti meikin kasvoilta ja silmistä. Misellivesi tulee aina pestä pois iholta, koska iholle jätettäessä puhdistavat ominaisuudet voivat ärsyttää ihoa. Pyyhi kasvot miselliveteen kostutetulla vanulapulla ja siirry sen jälkeen ihon puhdistamisen toiseen vaiheeseen.

DSCF9527-2.jpg

PUHDISTUSTUOTTEET TOISEEN VAIHEESEEN ELI IHON PUHDISTAMISEEN:

Neal’s Yard Remedies Sensitive Soothing Cleansing Milk

Hellävärainen ja hajusteeton puhdistusmaito puhdistaa ihon hyvin, mutta iholle ei jää kuivaa tunnetta. Putsarissa yhdistyvät rauhoittava aloe vera, suojaava alppikukka ja ravitseva kaakaovoi. Poista puhdistusmaito kasvoilta kostealla musliiniliinalla.

Laponie of Scandinavia Milk Cleanser

Kotimaisen Laponie of Scandinavian kaikki tuotteet sopivat PODista kärsivälle. Ne on kehitetty erityisesti ärtyneelle ja herkälle iholle. Puhdistusmaito on hellävarainen ja todella miellyttävä putsari ärtyneellekin iholle. Maitomaisen putsarin voi poistaa vanulapuilla, huuhtoa vedellä tai pyyhkiä kostealla musliiniliinalla pois kasvoilta.

Lue kotimaisesta Laponiesta lisää tästä artikkelistani.

Novexpert Milky Cleanser

Hellävarainen puhdistusmaito myös herkälle iholle, joka sisältää ihoa suojaavia ja bakteerikantaa parantavia probiootteja ja magnesiumia.

Probiootit ovat iholle hyödyllisiä bakteereita ja auttavat parantamaan ihon bakteerikantaa sekä vahvistavat ihon suojabarriääriä. Probiooteista on hyötyä myös PODin nujertamisessa, mutta kun ihossa on tulehdus voimakkaimmillaan, ensireaktio voi olla myös täysin toivotun vastainen. Lisää probiootteja ihonhoitoon maltilla ihosi reaktioita tutkien ja vasta kun pahin tulehdus on rauhoitettu.


KOSTEUTTAVA JA RAUHOITTAVA KASVOVESI

Novexpert Magnesium Mist

Puhtaille kasvoille ensimmäisenä suihkuteltava kasvovesi kosteuttaa, rauhoittaa ja suojaa herkistynyttä ihoa. Magnesiumilla on ihon tulehdusta rauhoittava ja sen hermopäätteitä rentouttava vaikutus. Magnesium myös lisää iholle tärkeiden B-vitamiinien tuotantoa sekä tehostaa ihon entsyymitoimintaa.

Dr. Hauschka Soothing Intensive Treatment *

Rauhoittava tehokuuri yliherkälle ja ylireagoivalle iholle tasapainottaa ihoa ja auttaa sitä suojautumaan. Hoitovettä käytetään 28 päivän kuurina omien perustuotteiden sijaan. Hoitokuurin aloituksesta voi jutella esimerkiksi Ihohoitola Lupauksen kosmetologien kanssa.

DSCF9534-2.jpg

OHUT KOSTEUSVOIDE SUOJAAMAAN IHOA

Avène Skin Recovery Cream *

Hellävarainen apteekkivoide, joka suurimmalla todennäköisyydellä sopii myös sille aivan kaikista ärtyneimmällekin ihottumalle. Voide suojaa ihoa ja antaa sen olla rauhassa ilman mitään aktivoivia ainesosia. Voiteen suojaava teho perustuu mineraaliöljyihin, jotka muodostavat ihon pinnalle suojaavan kalvon. Kun iho on parempi, voi rutiiniinsa pikkuhiljaa palauttaa aktiivisempia ainesosia sisältäviä tuotteita.

Laponie of Scandinavia Face Cream

Myös Laponien kasvovoide on erinomainen ihottuman pahimman vaiheen yli ja sen jälkeenkin, sillä sitäkään ei ole pakattu täyteen erilaisia aktiivisia ainesosia tai tuoksuja. Ainesosalista on iholle rauhoittavaa luettavaa. Voide sisältää muun muassa kaurajauhetta, rypsiöljyä, kauraöljyä ja unikonsiemenöljyä. Ainesosat on valittu kosteuttamaan ihoa ja säilyttämään kosteus ihossa tehokkaasti. Koostumus on vesimäisen ohut.


HELLÄ VOIDE SILMÄNYMPÄRYSIHOLLE

Avène Soothing Eye Contour Cream *

Hellävarainen silmänympärysvoide ärtyneelle iholle, jos ihottuma on puhjennut silmien ympärille. Voide suojaa ihoa ja muodostaa sisältämänsä mineraaliöljyn avulla iholle suojaavan kalvon. Ihon rauhoituttua voiteen voi vaihtaa hoitavampia ainesosia sisältävään voiteeseen.

Esse Sensitive Eye Cream

Essen herkälle iholle tarkoitettu Sensitive -linja on suunniteltu rahoittamaan ja suojaamaan reaktiivista ihoa. Tuotelinjassa käytetyt ainesosat eivät ole ihoa aktivoivia vaan ihon perustoimintoja tukevia. Silmänympärysvoide syväkosteuttaa ihoa ja sen sisältämät probiootit vahvistavat ihoa ja tasapainottavat ihon mikrobiomia. Voiteen sisältämät prebiootit ruokkivat hyviä bakteereita, joten hyvät bakteerit saavat iholla helpommin vallan.

Pai Echium & Argan Gentle Eye Cream

Omaa silmänympärillä olevaa ihottumaani ei ärsyttänyt pahimman tulehduksen jälkeen tämä Pain herkälle silmänympärysiholle ja herkille silmille tarkoitettu voide. Voiteen sisältämät omega 3- ja 6-rasvahapot suojaavat ja ravitsevat ihoa. Sen tulehdusta ehkäisevät ainesosat myös hillitsevät ihottuman ärtymistä. Ohut koostumus on miellyttävä, mutta pumppupullon kanssa tulee olla tarkkana, sillä yksi painallus annostelee voidetta vähän turhan runsaasti.

DSCF9538-2.jpg

SUOJAAVA JA KOSTEUDEN SÄILYTTÄVÄ KASVOÖLJY

BYBI Beauty CBD Booster

Öljyboosteri on erinomainen ärtyneelle, punoittavalle ja herkästi tukkeutuvalle ihotyypille. Boosteri sisältää CBD:tä eli cannabidiolia, joka on vahvasti antioksidanttinen ja ihoa rauhoittava ainesosa. CBD on yhdistetty ihoa ravitsemaan hampunsiemenöljyyn. Tuote on kuivaöljy, joten se imeytyy iholle nopeasti ja tuntuu kevyeltä. Boosterin voi levittää kasvoille sellaisenaan tai sekoittaa kosteusvoiteen joukkoon.

Lue lisää boosterista ja CBD:stä tästä artikkelistani.


HOITOA KOSMETOLOGILLA

Ihohoitola Lupaus on yksi hoitoloista, joita voin ihottuman hoitamiseen vilpittömästi suositella. Lupaukseen voi varata ajan jopa konsultaatioon nimenomaan PODin vuoksi. Lupauksen Tarjalla ja Idalla on myös lääketieteen tausta, joten superammattilaisilta ihoonsa saa vinkkejä laajasta näkökulmasta.

Omaa ihoani perioraalidermatiitin aikaankin hoiti Johanna Jolie Spassa ja aina Essen tuotteilla.

MUISTA AURINKOSUOJA!

UV-säteily voi pahentaa ihottumaa, joten muista aurinkosuoja mieluiten ympäri vuoden, mutta vähintään kevät ja kesäkuukausina.


Related posts


SÄVYÄ ANTAVAT AURINKOVOITEET - KAKSI TÄMÄN KEVÄÄN SUOSIKKIA

SÄVYÄ ANTAVAT AURINKOVOITEET - KAKSI TÄMÄN KEVÄÄN SUOSIKKIA

"HOME PRO" - IHONHOIDON SEURAAVAT ASKELEET

"HOME PRO" - IHONHOIDON SEURAAVAT ASKELEET