UNOHDETTU PÄÄNAHKA

UNOHDETTU PÄÄNAHKA

Päänahka on vartalomme ihon ehkä unohdetuin alue. Terveestä päänahasta kasvavat kuitenkin terveet ja vahvat hiukset.

DSCF7238.jpg

Sisältää affiliate-linkin

Päänahka tarvitsee yhtä paljon huolenpitoa kuin muukin kehomme iho. Hoidamme kasvojemme ihoa, vartalon ihoa ja hiuksia, mutta unohdamme helposti päänahan. Muutama hoitovaihe auttaa päänahkaa selviytymään tulevasta talvesta ja pipokaudesta.

Päänahassa on enemmän mikrobeja kun muualla ihmiskehossa. Sen pesussa täytyy olla huolellinen, koska hiukset ovat päänahan puhdistumisen tiellä eikä päänahka puhdistu yhtä helposti kuin paljas iho. Päänahkaa ja hiuksia ei kuitenkaan saisi pestä liikaa. Päivittäinen hiustenpesu ei ole päänahan ja hiusten terveydelle myöskään hyväksi. Optimi pesumäärä on yksilöllinen, mutta yleinen suositus on 3-4 päivän välein.

Päänahan kutina, punoitus ja hilseily ovat aina merkkejä siitä, että päänahassa vallitsee epätasapainoinen tila. Oireet voivat olla lieviä ja ohimeneviä - talvella moni kokee päänahkansa kanssa enemmän haasteita kuin kesällä. Oireiden kanssa ei kuitenkaan kannata odotella vaan niihin tulisi tarttua mahdollisimman nopeasti - ensin kotona ja sitten ihotautilääkärillä jos kotikonstit eivät helpota oireita.

Hiuspohja voi hilseillä monesta syystä. Hilseily voi olla rasvoittuvan hiuspohjan oire ja merkki siitä että hiuksia pestään liian harvoin. Hilseily voi myös johtua liian kuivasta päänahasta, jota ehkä pestään liian usein ja turhan voimakkailla tuotteilla. Hilseilyä voi aiheuttaa myös muotoilutuotteiden jäämät päänahassa, jotka tukkivat ihohuokoset ja vaikeuttavat päänahan aineenvaihduntaa.

Kutiava päänahka voi olla oire monesta asiasta, jopa ihosairaudesta, mutta yleensä syynä on päänahan kuivuus tai epäsopivat tuotteet. Kuivaa päänahkaa tulisi kosteuttaa erillisillä tuotteilla, erityisesti talvella kun koko vartalon iho voi tuntua kuivalta ja kiristävältä.

Myös ravinnolla on vaikutus päänahkaamme ja siihen tulisi kiinnittää huomiota jos päänahassa havaitsee haasteita. Hyvät rasvahapot ovat iholle koko kehossamme, myös päänahassa, välttämättömiä. Päänahkaa ja hiuksia vahvistavat myös sinkki ja biotiini eli B7-vitamiini.

DSCF7297.jpg

MYÖS PÄÄNAHKAA TULISI KUORIA

Hiuksia ei saisi pestä päivittäin, sillä liian tiheä pesu rasittaa hiuksia ja kuivattaa niitä sekä päänahkaa. Pesuväliä pidentäessä monesti tekisi mieli tarttua kuivashampoopulloon, mutta sekään ei ole päänahan suosikkituote. Kuivashampoo kerääntyy hiuksen tyveen ja voi aiheuttaa päänahan kutiamista ja hilseilyä. Myös hiuslakka voi tukkia päänahan ihohuokosia ja aiheuttaa kutinaa ja hilseilyä.

Päänahkaa, kuten muutakin ihoamme voi kuoria säännöllisesti. Erityisesti talvella kuorinnasta on hyötyä tai silloin kun hiuksissaan käyttää paljon muotoilutuotteita.

Kevin.Murphy Maxi.Wash *

Syväpuhdistava shampoo poistaa hiuksista tuotejäämät. Sen sisältämät AHA-hedelmähapot kuorivat päänahkaa kuollutta ihosolukkoa irroittaen. Lime, minttu ja rosmariini tasapainottavat kuorinnan rinnalla hiuspohjaa. Shampoo sopii herkällekin päänahalle, mutta sitä ei ole tarkoitus käyttää jokaisen pesun yhteydessä vaan tehotuotteena esimerkiksi joka toisella tai kolmannella pesukerralla.

Shampoo hierotaan kosteisiin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa noin minuutin ajan. Shampoo ei välttämättä vaahtoa ensimmäisellä levityskerralla, mutta voit toistaa pesun muutaman kerran kunnes shampoo vaahtoaa. Kun shampoo vaahtoaa, tiedät hiuksista ja päänahasta irronneen kaiken ylimääräisen. Ensimmäisellä käyttökerralla toistin levityksen ja huuhtelun kaksi kertaa kunnes shampoo vaahtosi. Nyt kun käytän shampoota joka kolmannella pesukerralla huomaan sen vaahtoavan melko hyvin jo ensimmäisellä levityskerralla.

Omorovizca Revitalising Scalp Mask

Toinen vaihtoehto päänahan kuorimiseen on ennen pesua käytettävä päänahkanaamio. Omoroviczan päänahkanaamio sisältää kuorivana ainesosana salisyylihappoa, joka irrottaa iholta kuollutta solukkoa. Salisyylihapolla on myös kyky puhdistaa ihosolua sen sisältä, jonka vuoksi se on hyvä ainesosa kaikenlaisen epäpuhtaan ihon hoidossa. Salisyylihappo tasapainottaa ihon talintuotantoa, joten myös rasvoittuvalle päänahalle tästä päänahkanaamiosta on hyötyä.

Omoroviczan tuotteet perustuvat Unkarin ja erityisesti spa-kaupunkina tunnetun Budapestin kuuluisiin kuumiin lähteisiin ja niiden mineraalirikkaaseen veteen. Tässä naamiossa on käytetty kuuman lähteen mutaa, jolla on ihoa ravitsevia ja hoitavia ominaisuuksia. Naamiossa on myös hoitavia öljyjä, jotka jättävät sekä päänahan että hiukset kosteutetun tuntuisiksi ja pehmeiksi. Naamion sisältämästä mentolistä jää hiuspohjaan raikas ja puhdas tunne.

DSCF7304.jpg

KOSTEUTA JA RAUHOITA

Jätettävät hoitoaineet hiusten latvoille ovat arkipäivää, mutta jätettävä hoitoaine päänahkaan ei ole yhtä yleisessä käytössä. Pesun jälkeen päänahkaan levitettävät tehohoidot kosteuttavat ja suojaavat päänahkaa ja vahvistavat hiuksia.

Moni pelkää tällaisten tuotteiden tekevän hiuksista lattean ja rasvaisen näköiset, mutta kumpikaan näistä tuotteista ei tee tätä efektiä jos annostelussa noudattaa malttia. Jätettävät hiuspohjan hoitotuotteet levitetään pyyhekuivien hiusten tyveen ja levityksen jälkeen hiukset voi föönata kuivaksi.

Cutrin Bio+ Hydra Balance Scalp Treatment

Kotimaisen Cutrinin kosteuttava hoito päänahalle on ollut suosikkejani jo vuosia. Talvella kuivuva päänahkani pysyy tämän voiteen avulla kunnossa ja tasapainoisena. Kosteuttavana ja tasapainottavana ainesosana on muun muassa kauraöljyä. Voide sopii hyvin myös tosi herkälle päänahalle.

Hoitovoide levitetään pesun jälkeen puhtaaseen päänahkaan jakaus jakaukselta. Pieni määrä tuotetta riittää, joten voide kestää käytössä hyvin. Päänahan kuivuudesta johtuva kutina helpottuu ja raikas tunne säilyy.

Briogeo Scalp Revival charcoal + tea tree scalp treatment *

Toinen uudempi pesun jälkeen käytettävä hoitoainesuosikkini on Briogeon teepuuöljyä, biotiinia ja pantenolia sisältävä päänahkaseerumi. Se tasapainottaa päänahan talintuotantoa ja vahvistaa hiusten kasvua, samalla päänahkaa kosteuttaen. Kuivuuttaan kutiseva päänahka on historiaa.

Tuote levitetään pipetin avulla jakaus jakaukselta. Kun annostelussa on maltillinen, tuote ei latista hiusten tyveä. Päänahassa säilyy raikas ja kosteutettu tunne seuraavaan pesukertaan.

DSCF7268.jpg

PARANNA VERENKIERTOA

Päänahassamme on paljon verisuonia, joten verenkiertoa parantava päänahkahieronta on myös parasta mitä päänahan terveyden eteen voi tehdä. Voit hieroa päänahkaa sormin, mutta gua sha-kampa on myös kätevä ja tehokas keino verenkierron parantamiseksi ja lymfanesteiden liikkeelle laittamiseksi.

Yin Your Skin by Katja Kokko gua sha -kampa *

Hiuspohjan kampaaminen gua sha-kammalla tuntuu aivan super ihanalta. Kampaaminen parantaa päänahassa verenkiertoa ja helpottaa esimerkiksi stressistä aiheutuvaa kiristävää tunnetta päänahassa. Lymfanesteet kiertävät gua sha käsittelyn jälkeen paremmin ja päänahan hapensaanti paranee. Huono verenkierto pään alueella voi heikentää myös hiusten kasvua, puhumattakaan tukkoisesta päänahasta ja inhottavista jumeista sekä kiristelystä pään ja niskan alueilla.

Gua sha -kammalla rentoutat myös helposti lihasjännityksiä niskassa sekä kaulan alueella. Kampa on monikäyttöinen väline, sillä sen sileät sivut sopivat myös kasvojen ja niskan käsittelyyn.


words & photos Eevis Liedes

*PR Sample


Related posts


AAMUN KIRKASTAVAT PIKANAAMIOT

AAMUN KIRKASTAVAT PIKANAAMIOT

ESITTELYSSÄ SKINCITY

ESITTELYSSÄ SKINCITY