C-VITAMIINI IHONHOIDOSSA

Kevään ollessa parhaimmillaan iholle sopii tehokas vitamiinikuuri. C-vitamiini on yksi ihoa parhaiten heleyttävistä ainesosista.

DSCF3333.jpg

Sisältää affiliate-linkkejä

C-vitamiinilla on ihonhoidossa useita eri vaikutuksia. Yleisesti se yhdistetään ihoa kirkastaviin, tasapainottaviin ja tulehdusta ehkäiseviin vaikutuksiin. Monesti siitä puhutaan myös silloin kuin ikääntymisen merkkejä halutaan ehkäistä tai hoitaa jälkikäteen. C-vitamiini sopii monelle ihotyypille - yleensä hyvin myös herkälle iholle. C-vitamiinia sisältäviä tuotteita on markkinoilla monenlaisia, joten vitamiinia voi käyttää pienenä pitoisuutena jo suhteellisen nuoresta iästä alkaen.

C-vitamiini on antioksidantti ja antioksidantit ovat ihomme terveyden kannalta hyvin tärkeitä. Antioksidantit hoitavat ihossa tapahtuneita muutoksia jälkikäteen, mutta niillä on tietysti myös paljon ennaltaehkäiseviä ominaisuuksia. Ihon sävyn tasaisuutta ja kirkkautta voidaan hoitaa C-vitamiinilla niin ennaltaehkäisevästi kuin tilanteessa, jossa muutoksia on iholla jo näkyvissä. Siksi C-vitamiini nousee esille monesti esimerkiksi pigmenttimuutoksia hoidettaessa. Antioksidantit suojaavat ihoa ympäristöltä, kuten haitallisilta ilmansaasteilta, mutta myös ihoamme vanhentavilta sisäisiltä tekijöiltä, kuten stressiltä. Antioksidantit suojaavat ihoa hapetusstressiltä, joka aiheuttaa iholla ennenaikaista vanhenemista.

Ihonsävyn kirkastamisen lisäksi C-vitamiinilla on myös ihoa kosteuttavia ominaisuuksia. Vitamiini ehkäisee myös tulehdusta ja on erinomainen ainesosa rosacean hoidossa, sillä se vähentää ihon punoitusta. C-vitamiini tukee kollageenituotantoa ihossa ja vaikuttaa ihon pintaverenkiertoon sitä parantaen, joten ihosta tulee vitamiinin avulla elastisempi, pehmeämpi ja kimmoisampi. Tästä syystä C-vitamiinia näkee myös paljon ikääntymisen merkkejä vastaan taistelevissa tuotteissa.

DSCF3351.jpg

C-vitamiini on kuitenkin hankala ainesosa kosmetiikassa. Sen teho ei pysy purkissa automaattisesti samana vaan C-vitamiinin pitoisuuden stabiloinnin eteen tehdään edelleen paljon tutkimustyötä. Brändit kilpailevat keskenään parhaimmasta ja kestävimmästä C-vitamiinin muodosta tuotteissaan ja siksi markkinoille ponnahtelee tuotteita, joissa luvataan uusia ja tehokkaampia C-vitamiinin muotoja jatkuvasti uusilla mainossloganeilla. Aiheeseen voi siis tutustua hieman itse ja opetella tulkitsemaan INCI-listaa, jotta itselleen löytää sopivimman tuotteen.

Askorbiinihappo on C-vitamiinin puhtain muoto, jota voidaan käyttää ihonhoitotuotteissa, mutta se on myös vitamiinin vaikein muoto sisällyttää kosmetiikkaan. Jos tuote sisältää askorbiinihappoa, se merkitään tuotteisiin yleensä merkinnällä L-ascorbic acid. Koska puhtain muoto on vaikea saavuttaa, tuotteissa näkyy myös paljon vitamiinin formuloituja muotoja. Tällaisia muita INCI-listalla olevia C-vitamiinia tarkoittavia nimiä ovat muun muassa ascorbyl glucoside, sodium ascorbyl phosphate, magnesium ascorbyl phosphate, tetrahexyldecyl ascorbate ja ascorbyl methylsilanol pectinate. INCI-listan ainesosat yleensä luetellaan sen määrän mukaan, kuinka paljon ainesosaa tuotteessa on, joten mitä aiemmin C-vitamiini listalla mainitaan, sitä suurempi pitoisuus sitä tuotteessa on.

C-vitamiini ei viihdy kauaa avatussa kosmetiikkapullossa, joten tavallisesti C-vitamiinia sisältävien tuotteiden käyttöaika on noin kuusi kuukautta - joidenkin tuotteiden aivan maksimissaan vuosi. Älä siis säästele C-vitamiiniseerumiasi tai voidettasi vuoden ympäri vaan käytä tuote aina kuuriluontoisesti. C-vitamiinia voi käyttää hoitotuotteissaan pieninä pitoisuuksina jatkuvasti, mutta vahvempia seerumeita kannattaa käyttää kuurina. Vitamiinikuuri keväällä ja loppusyksystä kirkastaa ihon nopeasti.

Novexpert Express Radiant Cleansing Foam

Kaikenikäisille sopiva vaahtoava puhdistusaine on erinomainen puhdistustuote erityisesti normaalille ja rasvaiselle iholle sekä sekaiholle. C-vitamiinia ja kookosuutetta sisältävä puhdistusvaahto puhdistaa ihosta meikin, mutta erityisesti lian, saasteet ja ylimääräisen talin. Papaijan entsyymejä sisältävä vaahto on iholle samalla myös kuorinta. Vaahtoa voi käyttää kahdella tavalla. Voit levittää vaahtoa kostealle iholle ja antaa vaikuttaa noin 10 sekuntia. Voit myös levittää vaahdon kasvoille noin 20 sekunnin ajaksi. Lyhyemmässä ajassa vaahto puhdistaa, uudistaa ja kirkastaa ihoa. Pidemmällä vaikutusajalla vaahto parantaa myös ihon tekstuuria ja sävyä, toimien ikäänkuin pikanaamiona. Tärkeintä on antaa vaahdon hetken vaikuttaa iholla ja sitten vasta pyörittelevin liikkein huuhdella se pois.

DSCF3377.jpg

Drunk Elephant C-Tango Multivitamin Eye Cream

C-vitamiinia viidessä eri muodossa sisältävä silmänympärysvoide kirkastaa ja tasoittaa silmänalusihoa. Voide sopii erityisen hyvin tummille silmänalusille heleyttämään ihon sävyä. Koostumus on täyteläinen ja kuivallakin silmänympärysiholla säilyy koko päivän kosteutettu ja miellyttävä tunne. Voide sopii hyvin peitevoiteen alle, sillä se jättää iholle miellyttävän samettisen pinnan. Tiivis pakkaus pitää tuotteen sisältämät ainesosat varmasti raikkaina jopa vuoden ajan, sillä riittoisaa voidetta tarvitsee vain pienen nokareen kerrallaan.

Novexpert Booster with Vitamin C *

Tässä artikkelissa listaamistani C-vitamiinia sisältävistä tuotteista tämä boosteri on kaikista tehokkain. Seerumin C-vitamiinipitoisuus on jopa 25%. Tätä kaikille ihotyypeille (myös herkälle!) sopivaa seerumia kannattaa käyttää kuuriluontoisesti. Se ehkäisee pigmenttiläikkien muodostumista ja auttaa jo olemassa olevien laikkujen hoidossa. Seerumia voi käyttää päivällä, sillä siinä oleva C-vitamiini ei ole herkkä auringolle. Muista kuitenkin aina aurinkosuoja - etenkin C-vitamiinia tai hedelmähappoja hoitotuotteissa käyttäessäsi!

Miellyttävän ohut koostumus sulautuu iholle helposti ja sopii monen voiteen alle. Iho näyttää heti levityksen jälkeen kirkkaalta ja raikkaalta, mutta jo viikon jälkeen ihossaan huomaa selkeän eron! Ihoni sävy on tasainen, kirkas ja kuulas. Iho tuntuu kosteutetulta ja pehmeältä ja kaikenlainen epätasapainoinen punoitus tai hormonaaliset vaihtelut ovat joko poissa tai vähentyneet. Eloton ja väsynyt iho on nopeasti valmis kevääseen boosterin avulla. Mieto raikas tuoksu on miellyttävä jopa tuoksuherkän nenään.

DSCF3384.jpg

Centifolia Éclat de Rose Light Fluid *

Centifolia-ruusua, hyaluronihappoa ja C-vitamiinia sisältävä kosteusvoide soveltuu parhaiten normaalille, rasvoittuvalle ja sekaiholle. Sen sisältämä riisipuuteri tekee ihosta samettisen mattapintaisen, joten jos haluat iholle kauniin hehkun, mutta et lainkaan kiiltoa, on tässä sinulle sopiva kosteusvoide. Voidetta voi käyttää aamuin illoin, mutta ohut koostumus soveltuu erityisen hyvin päivävoiteeksi meikin alle. C-vitamiini, ruusu ja hyaluronihappo suojaavat ja kosteuttavat ihoa, joten myös näiden ominaisuuksien vuoksi voide on erityisen hyvä päivävoiteena. Yökäyttöön samasta hoitolinjasta on saatavilla myös täyteläisempi ja ravitsevampi versio. Voide on pakattu kätevään pumpputuubiin, josta on helppo annostella voidetta ja jossa C-vitamiini säilyy pidemmän aikaa hyvänä.

Lumene Valo Nordic-C Hydrating Mist *

Kaikkien yllämainittujen tuotteiden kanssa voi lisähoitona käyttää Lumenen C-vitamiinia sisältävää kasvosuihketta, joka kosteuttaa ja kirkastaa ihoa. Suihketta voi suihkutella puhtaille kasvoille ennen muita ihonhoitotuotteita tai päivän aikana jopa meikin päälle. Suuttimesta tuleva sopivan ohut kosteuspilvi ei varmasti pilaa meikkiä isoilla pisaroilla. Lakasta saatava C-vitamiini on yhdistetty tässä suihkeessa arktiseen lähdeveteen ja lakan siemenuutteeseen. 50ml pullo kulkee kätevästi mukana laukussa ja isompi pullo pitää paikkansa vaikkapa työpöydällä.

DSCF3361.jpg

words & photos Eevis Liedes

* PR Samples