TALVITUOKSUT

Talvella tuoksultaan kaipaa syvyyttä ja voimaa, joiden avulla pärjää läpi pimeän ja koettelevan kauden. Pirteä, kevyt ja kukkainen tuoksu ei vastaa talvikuukausien mielentilaa ja tuntuisi jotenkin väärältä valinnalta.

DSCF9833.jpg

Oman tuoksupersoonan ymmärtämiseen meni minulta yllättävän kauan. Tottakai tunnistin nopeasti mistä tuoksuista pitäisin ylläni, mutta eri tuoksusävyjen erottelu ja nimeäminen tuntui pitkään vaikealta. Joko pidin tuoksusta tai en pitänyt. Koin valtavia läpimurtoja kun huomasin muutama vuosi sitten, että jokainen silloinen lempituoksuni sisälsi vaniljaa tai tonkapapua pohjatuoksuna. Aloin ymmärtämään ensi-, sydän- ja pohjatuoksujen merkitystä ja yhteyttä hajuvedessä. Nyt huomaan talvituoksujeni sisältävän aina puisia tuoksusävyjä ja kesätuoksujen pohjautuvat monesti vaniljaan ja hillitysti sitruksiin.

Ymmärsin rakastavani puutuoksuja siinä vaiheessa kun kaikki Kööpenhaminan kadut tuoksuivat Le Labon Santal 33 -tuoksulta. Myös Köpiksessä asuva ystäväni ja hänen kotinsa, jossa majoitun usein, tuoksui kauttaaltaan santelipuulta. Koska tuoksut luovat minulle aina paljon tila- ja tunnemuistoja, en kokenut sopivana omia ystäväni tuoksua itselleni. Tyydyin syvänuuhkimaan ystävääni ja matkalaukusta purkautuvia, tuoksun itseensä imeneitä vaatteitani ja päätin löytää itselleni yhtä päätähuimaavan hyvän puutuoksun.

Onnistuin. Abelin Green Cedar on täydellinen puutuoksu. Pohjatuoksuna on kahta eri setripuuta; kuivaa Texasin setriä ja makeaa Marokon setriä. Kokonaisuus on siis hyvin havupuumainen, siksi kai tuoksu kiehtoo näin talvella. Magnolia ja kardemumma toki lisäävät tuoksun talvifiilistä. Silti tuoksu on kokonaisuudessaan raikas ja pirteä. Pullosta tarvitsee iholleen vain yhden suihkauksen, jotta lopputulos ei ole liian voimakas. Siksi on ihanaa, että tuotetta myydään eri kokoisissa pulloissa. 15ml pullon luulen riittävän erinomaisesti käytössäni kevättalveen. Rakastan tuoksuja, jotka ovat sukupuolettomia ja Green Cedar on ehdottomasti sellainen. Abelin tuoksut ovat 100% luonnollisia ja ainoastaan luonnollisista raaka-aineista valmistettuja.

Olen kiinnostunut viimeaikoina myös yhä enemmän suihkautettavaa hajuvettä hallittavammista parfyymiöljyistä ja kiinteistä parfyymeistä. Hallittavuudella tarkoitan tuoksun helppoa annostelua vain muutamaan kohtaan ihossa, jolloin tuoksusta ei synny ympärillä leijailevaa pilveä. Tuoksusta saan nauttia minä ja vain lähelleni tulevat ihmiset. Glossierin You -tuoksun Perfume Solid versio kiinnitti heti huomioni. Toki erityisen onnistuneen pakkausdesignin ja tuoksusävyjen vuoksi, mutta myös voidemaisen koostumuksensa ansiosta. Rasiasta voi annostella tuoksua ranteelle tai korvan taakse eikä tuoksu valtaa koko ilmatilaa. Tuoksun hallittavuuden koen erityisen tärkeänä toisia huomioonottaessa esimerkiksi ahtaissa tiloissa. Tai omassa työssäni, jossa olen meikatessani hyvin lähellä toista ihmistä. Glossierin You -tuoksu on puuteristen sävyjen, meripihkan, iiriksen kukan ja myskin yhdistelmä. Se vaikuttaa aluksi yksinkertaiselta, mutta saa paljon vivahteita iholla.

Molemmat tuoksut on helppo pakata mukaan tai laittaa käsilaukkuun, joten myös pakkaussuunnittelussa molemmissa on mielestäni onnistuttu.

words & photos Eevis Liedes